Investițiile cu amănuntul față în față cu educația financiară

În Recomandarea sa privind principiile și bunele practici pentru educația financiară și conștientizarea, OCDE a definit educația financiară drept „procesul prin care consumatorii/investitorii financiari își îmbunătățesc înțelegerea produselor, conceptelor și riscurilor financiare și, prin informare, instruire și/sau sfaturi obiective, își dezvoltă abilitățile și încrederea pentru a deveni mai conștienți cu privire la riscurile și oportunitățile financiare, să aleagă în cunoștință de cauză, să știe unde să apeleze pentru ajutor și să întreprindă alte acțiuni eficiente, cu scopul de a-și îmbunătăți bunăstarea financiară” (OECD, 2005a).

Definiția de lucru a alfabetizării financiare ( PISA 2012) este următoarea: „alfabetizarea financiară este cunoașterea și înțelegerea conceptelor și riscurilor financiare, precum și abilitățile, motivația și încrederea de a aplica aceste cunoștințe și înțelegere pentru a lua decizii eficiente într-o serie de contexte economice pentru a îmbunătăți bunăstarea financiară a indivizilor și a societății și pentru a permite participarea la viața economică.”

Educația pentru atingerea alfabetizării financiare se poate face în diferite moduri formale și informale. Componenta formală a alfabetizării financiare poate fi obținută prin procesul de educație sau prin seminare alese de doritori, dar, întotdeauna trebuie acordată atenție ți procesului informal de alfabetizare financiară, care, de cele mai multe ori începe în cadrul familiei.

Doar dacă ne gândim la evoluția în timp a comerțului și a relației contractuale dintre creditor și debitor și la evoluția instrumentelor care susțin aceste tranzacții de schimb, vom vedea că, de la regulile primitive ale pieței, prin care are loc schimbul unui bun cu altul (trocul) și la evoluția istorică a banilor și metodele de garantare a valorii acestora, până la utilizarea banilor digitali din momentul actual, vom înțelege transformările masive care s-au produs în viața omenirii. Prin urmare, educația financiară își propune să ofere mai multe cunoștințe și conștientizare diferiților utilizatori implicați (tineri și adulți) cu privire la instrumentele financiare considerabil diferite și moderne, dintre care unele sunt în curs de dezvoltare și puțin cunoscute (de exemplu, așa-zisele „monede virtuale”, bazate pe tehnologia Block chain).

De-a lungul anilor, sistemul financiar s-a schimbat de la întâlnirea fizică a utilizatorilor, pentru a face schimb de bunuri materiale, la tranzacțiile cu bunuri imateriale, desfășurate într-un mediu digital, de exemplu, însă, ceea ce influențează cu adevărat piața, așa cum vedem  mereu zilele acestea sunt emoțiile și informațiile. De altfel, de mulți ani încoace, chiar și concepția despre sistemul financiar și despre piață au evolua ți știm că piața și utilizatorii săi sunt ghidați de emoțiile și de statusurile comportamentale care ne înconjoară, în special de valoarea pe care o acordă investitorii la informații despre un activ anume și beneficiile viitoare legate de acesta.

În ceea ce-i privește pe consumatorii de servicii financiare de retail, ei pot să se raporteze oricând la principii general-valabile concretizate în sfaturi pe care economiștii le-au dat de nenumărate ori: definiți-vă obiectivele pe care le aveți în vedere atunci când alegeți să investiți; urmăriți comportamentul pieței faceți alegerile după o perioadă mai lungă de timp, nu în mod impulsiv; piața este ciclică (adică, are perioade de declin și de creștere). Evaluați oferta și cât de încredere este persoana care face oferta. Nu vă bazați pe oferte de investiții care promit returnări rapide și ușoare, acordați atenție celor care implică o perioadă de așteptare până aduc profit. Informați-vă corect, din surse oficiale. Cunoașteți-vă gradul de risc pe care-l puteți suporta atunci când investiți și aveți în vedere posibilitatea de a pierde toți banii investiți.

Toată lumea spune că avem nevoie de mai mulți investitori de retail pe piețele de capital din Uniunea Europeană, cu toate acestea, din această perspectivă, și ținând cont de faptul că cei care doresc să investească sunt preponderent înclinați să privească către beneficiile aduse de participarea pe această piață, trebuie totuși, avute în vedere și  riscurile aferente procesului de investire. În lumea non-MiFID, precum Forex, piețe de mărfuri, posibilitățile de control sunt limitate, iar pentru „cripto monede”  pur și simplu inexistente în momentul de față, chiar dacă MiCA a fost deja adoptată, ea nefiind și transpusă în legislațiile interne. În acest context, înșelătoriile financiare sunt în creștere, în special în jurul cripto-activelor, din cauză că le este foarte ușor persoanelor rău-intenționat să ajungă și să păcălească investitorii de retail prin intermediul rețelelor sociale și al internetului. De aceea trebuie să fim atenți la creșterea riscurilor în anumite opțiuni de investiții.

Abordând problema rolului alfabetizării financiare făcute cu scopul îmbunătățirii deprinderilor cu care investitorii de retail accesează piețele de capital, trebuie să admitem că educația financiară este esențială, mai ales pentru a realiza planificarea financiară sau pentru a evita escrocheriile, dar aceasta nu este un panaceu pentru toate strategiile de investiții. Putem transmite publicului larg diferența dintre riscurile unei obligațiuni și cele ale unei acțiuni, diferențele dintre depozite la bancă și plasamente în fonduri de investiții, dar ar fi naiv să credem că programele de educație financiară pot oferi unui investitor mediu de retail toate instrumentele necesare să facă cercetări aprofundate ale acțiunilor companiilor, astfel încât să aleagă care dintre ele are perspective mai mari de creștere. Mulți investitori de retail de altfel, nici nu pot să acorde cantități mari din timpul lor ca să studieze care acțiuni sunt cele mai bune, când să cumpere și când ar trebui vândute. Majoritatea cetățenilor nu doresc să investească timp și resurse pentru a deveni experți financiari. De aceea, lucrul primordial de care au nevoie, odată satisfăcut dezideratul alfabetizării și educației financiare, este o industrie bine reglementată, supusă unei supravegheri adecvate.


Tipărire   Email