15 martie, Ziua Mondială a Consumatorilor

Astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor ("World Consumer Rights Day"). Asociațiile și organizațiile de consumatori marchează, în fiecare an, la 15 martie prin diverse manifestări publice această zi ca mijloc de sensibilizare la nivel mondial a drepturilor și necesităților consumatorilor. Sărbătorirea zilei este o șansă de a cere respectarea și protejarea drepturilor tuturor consumatorilor și de a protesta împotriva abuzurilor de pe piață, a abuzurilor de poziție și de putere economică ale agenților economici, care subminează aceste drepturi.


          Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost inspirată de președintele John F Kennedy , care a trimis un mesaj special Congresului SUA la 15 martie 1962, în care a abordat în mod oficial problema drepturilor consumatorilor. J F Kennedy a fost primul lider mondial care a făcut acest lucru. Mișcarea de protecție a drepturilor consumatorilor a dobândit cu timpul o amploare mondială și a fost sărbătorită la nivel internațional pentru prima dată la 15 martie în 1983. În prezent, această zi dedicată drepturilor consumatorilor este folosită în fiecare an ca prilej pentru organizarea de acțiuni pe teme importante și pentru campanii de conștientizare a societății cu privire la problemele de actualitate care preocupă consumatorii. În această zi sunt aduse în prim-plan aspectele legate de drepturile consumatorilor și modul de protejare a acestor drepturi în legătură cu bunurile și serviciile de care beneficiază consumatorii.

Sperăm ca prin activitatea noastră, a organizațiilor și asociațiilor de consumatori, să creăm o lume mai sigură, cu reguli corecte și echitabile și accesibile pentru consumatori!