A patra conferință anuală a European Retail Financial Services, ERFF umatori și business

Asociația Consumers United/ Consumatorii Uniți a participat în ziua de 9 decembrie 2021 la A patra conferință anuală a European Retail Financial Services. Conferința a fost dedicată Open Finance. Oportunități și provocări pentru consumatori și business. 

Dna Calu Monica a participat în calitate de panelist la acest eveniment. 

A fost o ocazie excelentă pentru consumatori și reprezentanții  industriei financiare, împreună cu factorii de decizie politică de la nivelul Uniunii Europene să discute despre provocările și oportunitățile open finance și despre modul în care viitoarea reglementare poate servi cel mai bine nevoilor tuturor.

Covid-19 a accelerat tendința de digitalizare, cu multe sucursale ale băncilor concrete care se închid sau reduc accesul publicului pentru a opri răspândirea epidemiei și, în consecință, consumatorii au fost nevoiți să intre în online.

#OpenFinance ar putea oferi consumatorilor beneficii semnificative, inclusiv rapiditate și acces îmbunătățit la o gamă mai largă și mai inovatoare de produse și servicii financiare. Firmele Big Tech sunt deja aici și în ultimii ani, Apple, Amazon, Facebook și Google au lansat servicii Fintech pentru consumatori, portofele digitale, servicii de credit și așa mai departe.

Digitalizarea poate aduce multe beneficii consumatorilor financiari, dar vine și cu noi riscuri.

Riscurile pot fi cele de excluziune financiară a celor mai puțin echipați pentru lumea digitală, supra îndatorarea prin digital lending, riscul de a fi victime ale fraude comise online și ale noilor forme de furt, încălcări ale protecției datelor, violarea confidențialității, incidente de securitate digitală. Uneori, consumatorii descoperă că aplicația de banking digital nu funcționează. Acest lucru se poate datora faptului că nu își pot accesa conturile prin intermediul smartphone-urilor, nu pot efectua plăți sau se pot înrola pentru servicii bancare prin noi aplicații, uneori pentru că dispozitivele lor nu sunt compatibile cu software-ul utilizat de aplicații. Sau viteza lor de internet nu este atât de bună într-o anumită locație. Acestea sunt uneori incidente minore, alteori bariere majore în accesul la servicii digitale. Chiar și costurile accesului la date și la echipamente (smartphone, laptop, tabletă) și comisioanele pot fi prohibitive pentru anumite categorii de consumatori.

Generația millennials și tinerii au abilități digitale mai bune, dar nu toți au o educație financiară corespunzătoare.

Aceste probleme ar trebui abordate și rezolvate prin măsuri coerente, cum ar fi educația financiară și educația pentru dobândirea de competențe digitale. De asemenea, este necesară o reglementare mai bună sau adecvată noilor furnizori de servicii financiare digitale, Fintechs. Din acest motiv, scopul Directivei Creditelor pentru Consumatori - aflată acum în revizuire - trebuie lărgit.

Legislația privind protecția consumatorilor poate atenua această nouă realitate a viții în era digitală, dar numai dacă Uniunea și statele membre ale UE își intensifică eforturile de îmbunătățire a legislației și a aplicării normelor de protecție a consumatorilor.

ERFF este o platformă pan-europeană, axată pe consumatori, finanțată de membrii industriei financiare și susținută de o comunitate de părți interesate, inclusiv consumatori. Lansată în Parlamentul European în octombrie 2015, ERFF a fost înființat ca răspuns la ambiția declarată a Comisiei Europene de a extinde dialogul privind deschiderea piețelor financiare cu amănuntul în Europa și de a se implica cu „toate părțile interesate în jurul unei singure mese”.