Direcționează 2% - Ghid util

Directioneaza 2% - Ghid util

"2%" este un sistem prin care cetatenii au posibilitatea sa decida in mod direct ce se intampla cu impozitele lor.
Sunteti angajat, pensionar sau aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, profesii  liberale, proprietate intelectuala etc) si vreti sa directionati catre ASOCIATIA CONSUMERS UNITED/CONSUMERS UNITED 2% din impozitul dumneavoastra ? Iata aici detalii despre formularele pe care le puteti depune.

Completati datele pe declaratie in functie de sursa dvs. de venit astfel:

a. daca aveti venituri din salarii completati Declarația 230 - Salarii
Trimiteti formularul la Administratia Financiara de care apartineti pana la 30 iunie 2020.  Formularul se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin posta, prin scrisoare  recomandata, cu confrmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

b. daca aveti venituri din pensii (doar in cazul unei pensii mai mari de 2000 de lei) completati Declarația 230 - Pensii

Nu va faceti probleme dacă in momentul completarii nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta/rubrica  necompletata.
Pensiile mai mici de 2.000 lei, inclusiv, sunt neimpozabile. Ca atare pensionarii cu pensii mai mici de 2.000 lei nu pot redirectiona 2% din impozit deoarece nu platesc impozit pe venit.
 Formularul se depune si de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si /sau pensii din strainatate, impozabile in Romania, conform legii.

c. daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, profesii liberale, proprietate intelectuala etc) redirectionarea a 2% din impozitul pe venit se face prin Declarația Unică privind impozitul pe venit care se depune pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Pentru 2020, redirecționarea cotelor din impozitul pe venit pentru ONG-uri se va putea realiza până la data de 30 iunie 2020.


Precizari
Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie privata si nu va costa nimic. In cazul in care nu redirectionati acesti 2%, banii raman statului.
Adresele Administratiilor financiare se pot verifica pe site-ul ANAF aici.


Atentie la
Numele organizatiei: Asociatia Consumers United/Consumatorii Uniti
Codul de identificare fiscala (codul fiscal CUI): 41953292
Contul organizatiei: RO65BTRLRONCRT0521544401