Cele trei autorități europene de supraveghere financiară (EBA, EIOPA și ESMA – ESAs) au publicat pe 30 noiembrie o fișă informativă interactivă care răspunde la cele mai frecvente întrebări ale consumatorilor despre finanțarea durabilă. p5 600x400

Fișa informativă oferă sfaturi consumatorilor care se gândesc să cumpere produse financiare cu caracteristici de durabilitate, inclusiv împrumuturi, investiții, asigurări și pensii. Documentul oferă răspunsuri la întrebările frecvente și la pașii pe care consumatorii îi pot face pentru a înțelege modul în care alegerile lor financiare ar putea contribui la un viitor mai durabil.

În plus, fișa informativă oferă patru sfaturi pe care consumatorii ar trebui să le ia în considerare înainte de a alege produse financiare cu caracteristici de durabilitate.
Fișa informativă poate fi consultată accesand link-ul https://www.eba.europa.eu/sites/default/documents/files/document_library/News%20and%20Press/Communication%20materials/Factsheets/Factsheet%20on%20sustainable%20finance/1064068/RO.pdf prin selectarea limbii române din lista în care este disponibil fișierul pdf. De asemenea, după descărcare, documentul trebuie deschis în Adobe Acrobat Reader pentru a vizualiza corect casetele pop-up. Deschis doar în browserul utilizatorii îl folosesc, este posibil ca nu toate casetele să se deschidă/închidă neapărat în același mod.

Conform comunicatului de presă din 30 noiembrie 2023, https://www.eba.europa.eu/esas-provide-clarity-and-tips-consumers-sustainable-finance,  fișa informativă oferă patru sfaturi pe care consumatorii ar trebui să le ia în considerare înainte de a alege produse financiare cu caracteristici de durabilitate. Consumatorii sunt încurajați să:

  1. decidă cât de importantă este sustenabilitatea pentru ei și ce obiective financiare doresc să atingă înainte de a alege un produs;
  2. acorde atenție condițiilor și caracteristicilor de sustenabilitate, pentru a nu fi induși în eroare de „greenwashing”;
  3. rețină că produsele financiare cu caracteristici de sustenabilitate nu sunt lipsite de riscuri;
  4. pentru investiții și polițe de asigurare de viață, să aloce suficient timp înainte de a decide și, dacă este necesar, solicitați lămuriri suplimentare de la firma sau persoana care îi poate sfătui și le poate vinde astfel de produse.

Chiar dacă, jargonul financiar poate fi uneori intimidant și împiedică consumatorii să înțeleagă concepte financiare esențiale precum „ESG” sau „taxonomia UE”, pentru a depăși această barieră, fișa informativă are casete pop-up utile care explică anumiți termeni într-un mod simplu și ușor de înțeles.

Fișa informativă a fost tradusă în toate limbile UE, trei autorități europene de supraveghere (EBA, EIOPA și ESMA – ESAs)  lucrează cu autoritățile naționale de supraveghere financiară competente  pentru a contribui la promovarea acesteia în întreaga UE.