Planurile Pan-Europene de Pensii intră în vigoare

 

Din 22 martie 2022  se aplică Regulamentul (UE) 2019/1238 privind planurile paneuropean de pensii (PEPP), care a fost adoptat în 2019 și care este o parte esențială a Planului de acțiune al Comisiei Europene pentru Consolidarea Uniunii Piețelor de Capital (CMU).

În ceea ce privește decizia Comisiei Europene de înființare a unui plan de pensii paneuropean, aceasta are la bază constatarea că piața europeană a pensiilor private este în prezent fragmentată și neuniformă, ofertele fiind concentrate în câteva State Membre, în timp ce în altele acestea sunt aproape inexistente sau foarte puțin populare.

 PEPP (planul de pensii pan-european) este o schemă voluntară de pensionare disponibilă pentru cei care economisesc, ca o completare la sistemele de pensii publice și pensii ocupaționale și va exista alături de sistemele naționale de pensii private. Acest produs de investire-economisire va fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE, va contribui la canalizarea economiilor populației către piețele de capital, prin sporirea încrederii celor care optează pentru PEPP, care vor beneficia de garanții puternice în materie de protecție a consumatorilor.

Avantajele pentru consumatori sunt acelea că vor avea mai multe opțiuni de a economisi pentru pensie, transferabilitatea  și portabilitatea (schimbarea furnizorului) în  cadrul Statelor Membre a planului de pensii, plus gradul sporit de transparență privind produsul.

Pentru furnizori și distribuitori se preconizează următoarele oportunități: scalabilitatea, posibilitatea de a oferi servicii în întreaga Uniune prin canale electronice, distribuția transfrontalieră („Pașaportul UE”). Având capacitatea de a atrage economiile populației UE către piața de capital,  se preconizează că  produsele de economisire în planuri de pensii pan-europene vor contribui la deblocarea acestui vast potențial și la stimularea investițiilor în economia Uniunii Europene.

Informații suplimentare:

Produsul paneuropean de pensii personale (PEPP) – Regulamentul 2019/1238

https://ec.europa.eu/info/law/pan-european-personal-pension-product-pepp-regulation-2019-1238_en