Ce sunt etichetele alimentelor şi de ce avem nevoie de ele?

Asociatia Consumers United/Consumatorii Uniti va desfașura Proiectul Incluziune, aprobat și finanțat de DG Ocuparea Forței de Muncă,  derulat împreuna cu SAFE - Safe Food Advocacy Europe  în unele activități privind durabilitatea, risipa alimentară și informarea consumatorilor cu privire la diete echilibrate, în locuri specifice dezavantajate în care sărăcia este un element discriminant pentru demnitatea umană.
Mai exact, în următorii ani urmează să se desfășurăm două activități.
 Educarea copiilor vulnerabili prin alfabetizarea alimentară
 Îmbunătățirea accesibilității la alimente pentru persoanele vulnerabile

 

Alimentele și lichidele sunt foarte importante pentru a ne proteja sănătatea din cauza nutrienților pe care îi conțin. Combinate cu educația pentru sănătate și activitatea fizică zilnică, ele ajută la obținerea unui stil sănătos de viață. De exemplu, alimentele bogate în proteine pe bază de plante conțin fibre și numeroși compuși care au fost asociați cu o varietate de beneficii pentru sănătate, în timp ce carnea procesată, care conține sodiu și nitriții au fost asociați cu rezultate mai puțin favorabile asupra sănătății.

În ceea ce privește etichetele alimentare, acestea conțin o varietate de informații despre valoarea nutrițională a unui produs alimentar. Există multe informații afișate pe majoritatea etichetelor alimentelor, cum ar fi dimensiunea pentru o porție, conținutul de calorii, gramele de grăsime, nutrienții și o listă de ingrediente. Etichete alimentare conțin informații importante despre originea alimentelor, siguranța în procesul de producție, riscurile legate de alergii  și valoarea nutritivă.

La începutul anilor 80, Uniunea Europeana a standardizat utilizarea aditivilor alimentari prin adoptarea unui sistem de codificare al acestora. Aditivii alimentari incluși în lista Uniunii Europene sunt codificați cu litera "E", de la Europa, urmata de un număr alocat fiecărui aditiv.  În afară de rolul informare cu privire la conținutul unui aliment, această modalitate de codificare ajută consumatorii să recunoască aditivii din compoziția alimentelor, indiferent de limba în care este redactată eticheta.

Aditivii sunt împărțiți în trei clase, în funcție de originea lor:  aditivi naturali (aditivi proveniți din surse naturale, produși fără procesare chimică),  aditivi sintetici (produși în laborator) și identic-naturali (aceștia sunt realizați în mod artificial, dar compoziția lor este identică cu aceea a aditivilor naturali). 

Pentru producătorii de alimente din Uniunea Europeană, o cerință legală este furnizarea de informații nutriționale consumatorilor. Această sarcină se bazează pe legislația UE, și anume pe Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind furnizarea de informații alimentare către consumatori, care au intrat in vigoare la 13 decembrie 2014.

Mai exact, informațiile nutriționale de pe etichetele produselor alimentare trebuie să includă:

  • Valoarea energetică a produsului (în kcal și kJ)
  • Cantitatea de grăsimi, carbohidrați, zaharuri, proteine si sare.

În plus, producătorii pot alege să indice și cantitățile de:

  • Amidon
  • Fibre
  • Grăsimi mono saturate
  • Grăsimi poli nesaturate
  • Polioli
  • Diferite vitamine și minerale

Producătorii de produse alimentare sunt obligați să informeze consumatorului despre ingredientele și componentele acelui produs. Toate aceste informații sunt incluse pe eticheta alimentelor. Etichetele alimentelor sunt, în primul rând, un instrument care protejează consumatorii, împiedicând producătorii să folosească pe ascuns ingrediente fără a le menționa.

Cu toate acestea, poate fi foarte dificil să citiți și să înțelegeți etichetarea acestora. Ce sunt toate aceste numere? Ce înseamnă consumul de referință? Cât de mult zahar conține cu adevărat acest produs? Cu alte cuvinte: este mâncarea pe care o mănânc sănătoasă?

Ambalarea alimentelor și etichetele care pot fi găsite pe un produs ambalajele sunt, prin urmare, un instrument practic pentru a înțelege mai bine ce cumpărăm. Ambalarea alimentelor are multe funcții diferite: asigură siguranța alimentelor noastre prin prevenirea contactului acestora cu germeni. De asemenea, ne prezintă denumirea produsului, informații despre cum a fost produs și conținutul acestora.  

Pe ambalajele produselor alimentare, puteți găsi și etichete pentru alimente,  inclusiv tabele care ne spun ce ingrediente este produsul din câte zahăr, grăsimi și calorii conține, și ce nutrienți putem obține din el.

Dar ambalajul alimentar servește și ca spațiu în care companiile alimentare își pot face publicitate pentru a atrage cât mai mulți consumatori. Deși este de înțeles că companiile fac multe eforturi pentru a-și vinde produsele unui public larg, de asemenea, este important să ne dăm seama că există strategii de marketing care să încurajeze consumatorii să cumpere un produs, uneori cu prea puțin  sau chiar deloc respect pentru dieta sau sănătatea acestora.

În calitate de consumator, este deci crucial să înveți să citești și să înțelegi etichetele produselor alimentare pentru a te informa cum alegi cu ce te hrănești. Cu toții putem deveni consumatori mai informați dacă știm sensul deplin al cuvintelor și imaginilor afișate pe ambalajele alimentelor.

Să nu uităm că atunci când există informații, există alegere.