6 sfaturi pentru a vă proteja banii în timpul unei inflații ridicate

 

7 600x400

Într-o economie de piață, prețurile bunurilor și serviciilor fluctuează continuu, astfel încât ele se pot modifica oricând. Uneori, unele prețuri cresc, altele scad.

Inflația este însă un dezechilibru major prezent în economia oricărei țări și care se manifestă printr-o creștere generalizată a prețurilor și prin scăderea simultană a puterii de cumpărare a monedei naționale. Așadar, recunoaștem inflația atunci când ne confruntăm cu o creștere a majorității prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice, ceea ce înseamnă că astăzi poți cumpăra cu un euro mai puțin decât ai putut cumpăra ieri. Inflația reduce valoarea monedei în timp, iar puterea de cumpărare este erodată.

Pentru a controla inflația, băncile centrale cresc ratele dobânzilor pe care le percep la împrumuturile pe care la acordă băncilor comerciale. Băncile comerciale transmit apoi aceste rate mai mari clienților lor.

Aceasta înseamnă că inflația vă  poate afecta:

  • veniturile salariale;
  • pensia/pensiile;
  • ajutoarele și indemnizațiile sociale;
  • bursele de studiu;
  • economiile;
  • investițiile financiare pe care le dețineți;
  • împrumuturile pe care le-ați făcut;
  • asigurarea de sănătate;
  • orice alte produse financiare pe care le aveți.

De ce trebuie să țineți cont atunci când vă gestionați finanțele personale pe timp de inflație însoțită de creșterea ratelor dobânzii:

1. Monitorizați-vă bugetul.

Știți cât câștigați și aveți cunoștință despre inflație și creșterea costului vieții. Deci, este o idee bună să verificați dacă trebuie să vă ajustați cheltuielile.

Faceți acest lucru înainte de a lua decizii financiare. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți și să vă planificați mai bine finanțele și să vă folosiți venitul în mod eficient. Iată câteva sfaturi pentru a face un buget simplu:

Enumerați toate veniturile și cheltuielile lunare/anuale și verificați extrasele bancare și cardul de debit/credit din ultimele luni. Pentru a ține lucrurile în ordine, puteți apela la diverse aplicații de gestiune financiară. Multe site -uri web și aplicații oferă astfel de instrumente de bugetare care vă pot ajuta să creați un buget.

De exemplu, căutați un calculator online pentru bugete personale disponibil în țară. Puteți, de asemenea, să vă întrebați banca despre aceasta sau un consilier financiar dacă vă pot ajuta.

Nu uitați să includeți o rezervă de bani pentru cheltuieli ocazionale (de exemplu, dacă aveți nevoie să vă reparați mașina) și să vă constituiți o sumă de siguranță pentru cheltuieli imprevizibile (cum ar fi, pentru a înlocui un aparat de uz casnic care s -a stricat).

2. Prioritizați-vă cheltuielile și planificați-vă bugetul. Când vă cunoașteți veniturile și cheltuielile lunare, vă puteți da seama de soldul dvs. și evaluați dacă vă puteți plăti toate cheltuielile și dacă rămâne suficient și pentru economii. Apoi, atunci când planificați bugetul, stabiliți mai întâi prioritățile dvs. financiare: ipotecă/chiria, utilități precum gaz/electricitate, cheltuielile cu alimentele, alte facturi de plată, etc. În continuare, verificați cum vă puteți plăti cheltuielile rămase (de exemplu, utilizând alternative mai accesibile) și cum le puteți reduce , dacă este necesar și dacă este posibil. Întotdeauna bugetați -vă mai întâi pentru prioritățile dvs. și apoi planificați -vă restul veniturilor. Dacă este posibil, utilizați plăți automate pentru cheltuieli fixe. Urmăriți întotdeauna să cheltuiți mai puțin decât câștigați.

3. Acordați atenție diferitelor taxe și comisioane

Multe produse financiare, cum ar fi carduri de credit, conturi bancare și produsele de asigurări de viață,  de pensii sau de sănătate percep diverse taxe și comisioane. În timp ce unele dintre acestea nu pot fi eludate, verificați dacă anumite comisioane sau taxe pot fi reduse sau evitate.

De exemplu, întrebați întotdeauna la bancă despre diferitele taxe care sunt valabile în acel moment și despre taxele concrete care se aplică contului dvs. bancar si produselor financiar-bancare pe care le-ați contractat.

De asemenea, dacă aveți investiții financiare, cum ar fi participări la fonduri de investiții, dacă dețineți titluri de trezorerie, acțiuni sau obligațiuni, comparați întotdeauna costurile pentru a vedea dacă există alternative mai ieftine disponibile.

4. Căutați consultanță pentru a vă adapta planul financiar

S-ar putea să vă întrebați cum să vă gestionați finanțele în perioadele de inflație ridicată. Ați putea lua în considerare contactarea unui consilier financiar autorizat, care te poate ajuta să iei decizii mai informate. De exemplu, cum să-ți realizezi profilul financiar și cum să vă reevaluați adecvarea investițiilor pe care le-ați făcut  sau în cazul în care doriți să vă încheiați asigurarea de viață mai devreme, pentru a vă asigura că nu plătiți taxe excesive de penalizare.

Dacă vă confruntați cu  întârzieri sau cu dificultăți la plata împrumutului contractat, contactați banca sau creditorul dvs. cât mai curând posibil pentru a găsi o soluție. Cel mai probabil, veți beneficia de sfaturi despre datorii. Acest lucru vă poate salva de la plata penalităților pentru plățile cu întârziere și să evitați restanțele și refuzul de rescadențare sau de refinanțare. De asemenea, acest lucru v-ar putea ajuta să nu vă confruntați cu restricții dacă doriți un împrumut nou.

5. Prioritizați plata datoriilor cu dobânda cea mai ridicată

Pe măsură ce inflația crește, băncile centrale au crescut ratele dobânzilor pentru a-i face pe consumatori să cheltuiască mai puțin. Aceste rate crescute fac mai scumpă împrumutarea,  iar creditul deja existent și mai costisitor.

Pentru majoritatea consumatorilor, cel mai mare impact al acestor creșteri ale ratelor este asupra cardurilor de credit. Dacă aveți vreo datorie acumulată pe cardul de credit, aceasta va crește cu o rată mai mare și va deveni mai greu de suportat în timp. Evitați această cheltuială suplimentară luând măsuri pentru a achita orice datorie făcută cu cardul de credit deținut și plătiți soldul în fiecare lună, dacă puteți.

Acestea fiind spuse, nu trebuie să vă grăbiți să vă plătiți toate datoriile. Dacă aveți un credit ipotecar cu rată fixă, de exemplu, rata dobânzii a fost stabilită la momentul încheierii contractului și nu va fi afectată de creșterea ulterioară a ratelor de referință a băncilor centrale. De fapt, rata dobânzii la creditul dvs. ipotecar poate fi de fapt mai mică decât rata inflației, ceea ce înseamnă că este o alegere financiară sigură să continuați să o plătiți în timp.

În schimb, concentrați-vă pe plata împrumuturilor cu rată variabilă (inclusiv cardurile de credit). Când ratele cresc rapid, plata dumneavoastră minimă poate acoperi doar dobânda, fără ca banii achitați să se îndrepte către principal. Plățile care depășesc suma minimă vă pot ajuta însă să rambursați mai repede datoria.

 

6. Fiți conștienți de faptul că ratele dobânzilor bancare centrale pot avea un impact asupra finanțelor dumneavoastră.

Băncile centrale cresc adesea ratele dobânzilor pentru a contracara inflația ridicată.

Dacă aveți un împrumut cu rată variabilă, acest lucru va impulsiona plățile de dobândă pe care trebuie să le efectuați. Fiți la curent cu anunțurile băncilor centrale. Acest lucru vă va pregăti pentru modificări potențiale la rambursarea împrumutului.

Dacă aveți economii, mutați banii într-un cont de economii cu randament ridicat.  De aceea, păstrați-vă la curent cu dobânzile practicate pe piață. Pentru acest lucru, puteți apela la site-urile de comparații pentru economii. Dacă aveți banii depuși într-un cont curent sau de cont de economii cu dobânda la vedere sau, mai rău, îi păstrați acasă, inflația le va eroda valoarea în timp.

Vă puteți reduce pierderile prin mutarea banilor pe care nu puteți risca să-i investiți, cum ar fi fondul de urgență sau economiile pentru un avans pentru o locuință într-un cont de economii cu dobândă mai ridicată.

Chiar dacă randamentul procentual anual al celor mai bune conturi de economii cu cele mai ridicate dobânzi nu va acoperi rata inflației, măcar banii vor câștiga un randament mai mare decât alte conturi bancare. 


Tipărire   Email