Copiii noștri au dreptul la o alimentație sănătoasă - proiectul SUGAR

Prezența zahărului în dieta cetățenilor din Uniunea Europeană a crescut considerabil în a doua jumătate a secolului trecut, iar, în momentul de față, a devenit o constantă care a avut efecte semnificative și parțial dăunătoare asupra sănătății lor. Mulți oameni de știință și experți în nutriție, diabet, boli cardiovasculare, boli hepatice  au adus dovezi care au determinat ca excesul în consumul de zahăr să fie considerat o problemă majoră de sănătate publică.Într-adevăr, zahărul, care a fost utilizat pe scară largă de industria agro-alimentare pentru proprietățile sale îndulcitoare, poate fi găsită astăzi într-o gamă largă de produse alimentare, de la dulciuri și conserve din fructe la sosuri și la alimentele gătite acasă.

Statisticile arată că un român consumă anual 30 de kilograme de zahăr, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană.
Una dintre explicații constă în faptul că alimentele nu sunt selectate de consumatori în funcție de ingredientele folosite, ci după gust. Dacă s-ar informa înainte de a cumpăra produsele respective, ar afla cât de mult zahăr se află în cvasi majoritatea alimentelor procesate aflate pe rafturi.

Potrivit experților OMS, zaharul nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5% din dieta zilnica a unei persoane, ceea ce înseamnă o cantitate de 25 de grame (aproximativ 6 lingurițe de zahăr). Dar, ubicuitatea zahărului în alimentele procesate a contribuit la a face din consumul de zahăr un lucru obișnuit, mai mult, chiar, aproape că este greu de evitat , motiv pentru care SAFE, Safe Food Advocacy Europe a lansat proiectul SUGAR în februarie 2017. Din 2022 Asociația Consumers United/Consumatorii Uniți este partener SAFE.

Mai mult, având în vedere că schimbarea obiceiurilor alimentare adânc înrădăcinate este o sarcină complexă și multiform, proiectul este destinat să fie cât mai cuprinzător; În această perspectivă, include încercări de a) informa consumatorii, b) încurajează producătorii să reducă cantitățile de zahăr în produsele lor și c) să îmbunătățească reglementarea UE.

Asociația Consumers United/Consumatorii Uniți a desfașurat pe 30 mai 2023 în cadrul activităților din proiectul SUGAR, parte din  Proiectul privind Incluziunea, aprobat și finanțat de DG Ocuparea Forței de Muncă, derulat împreuna cu SAFE - Safe Food Advocacy Europe, activități privind durabilitatea, risipa alimentară și informarea consumatorilor cu privire la diete echilibrate, dedicat zonelor dezavantajate, în care sărăcia este un element discriminant pentru demnitatea umană.

Mai exact, la Școala Gimnazială Victoria și la Școala cu Clasele I-VIII Mihai Bravu, din satul Mihai Bravu, care aparțin de Comuna Victoria, județul Brăila, președinta Asociației Consumers United/Consumatorii Uniți a ținut, cu sprijinul conducerii celor două unități de învățământ și a cadrelor didactice cursuri de educație a copiilor vulnerabili prin alfabetizarea alimentară. Suportul de curs este adaptat copiilor cu vârste cuprinse între 7-14 ani.

Noțiunile de alfabetizarea alimentară și despre consumul excesiv de zahăr și alimente care au în conținut coloranți și aditivi alimentari predate în timpul cursurilor au ca scop să ajute copiii să-și dezvolte abilitățile în contextul realizării dezvoltării unei societăți mai incluzive și centrate pe cetățeni.

De altfel, proiectul urmărește să sprijine activ incluziunea socială, oferind copiilor din zone vulnerabile o educație alimentară de bună calitate, prin training uri în care învață alfabetizarea și nutriția în sănătate.

Această acțiune  este, totodată, și o pledoarie pentru o reglementare a politicii alimentare care să protejeze copiii de etichetarea înșelătoare și marketingul agresiv al produselor alimentare.


Tipărire   Email