Noi drepturi prin PSD3 sau revizuirea Directivei privind serviciile de plată PSD2

 

g2

Comisia Europeană a prezentat pe 28 iunie 2023 un set de propuneri care au ca scop să integreze plățile și sectorul financiar în general erei digitale. Noile norme adoptate astfel vor îmbunătăți și mai mult protecția consumatorilor și concurența în domeniul plăților electronice, vor permite consumatorilor să își partajeze datele în deplină siguranță, pentru a putea beneficia de o gamă mai largă de produse și servicii financiare de mai bună calitate și la prețuri mai mici.  Prioritare sunt interesul, încrederea consumatorilor, concurența și securitatea acestora când folosesc sistemele de plăți electronice.

Propunerea de astăzi va modifica și moderniza actuala Directivă privind serviciile de plată (PSD2) care va deveni PSD3 și va stabili, în plus, un Regulament privind serviciile de plată (PSR).

În ceea privește  Open Finance, Comisia Europeană  a dezvăluit un nou set de propuneri menite să revoluționeze modul în care fluxul datelor în sectorul financiar al Uniunii Europene . Aceste propuneri urmăresc să faciliteze schimbul de date, acordând în același timp prioritate protecției drepturilor consumatorilor,  abilitarea și controlul acțiunilor sale.

În noul cadru, consumatorii dobândesc capacitatea de a-și partaja în siguranță datele cu entități de încredere, încurajând concurența sporită și inovația în industria financiară. Aceasta, la rândul său, va deschide calea pentru dezvoltarea de produse și servicii financiare mai bune și mai accesibile, adaptate nevoilor individuale.

Conform Comisiei Europene, piața serviciilor de plată a evoluat considerabil în ultimii ani. Valoarea plăților electronice efectuate în UE a crescut constant, ajungând la 240 de mii de miliarde EUR în 2021 (față de 184,2 mii de miliarde EUR în 2017). Această tendință s-a accelerat odată cu pandemia de COVID-19. În același timp, facilitate de tehnologiile digitale, au intrat pe piață noi furnizori, care oferă în special „servicii de open finance”, adică partajează în mod securizat date financiare cu băncile și firmele de tehnologie financiară (așa-numitele „fintech”). Dar, odată cu această dezvoltare, au apărut tipuri de fraudă mai sofisticate, punându-I în pericol pe consumatori și afectând încrederea acestora în serviciile financiare și furnizorii lor.

Revizuirea Directivei privind Serviciile de Plată PSD2 introduce protecții mai puternice împotriva fraudei de plată. Aceasta include un sistem pentru a verifica dacă numerele IBAN se potrivesc cu numele de cont pentru toate transferurile de credit. În acest mod, consumatorii care sunt victimele unor tipuri de fraudă de plată, cum ar fi falsul (spoofing),  în care cineva vă sună pretinzând că lucrează pentru banca dumneavoastră și vă induc în eroare pentru a le transfera bani, vor obține un nou drept, care se referă la rambursarea banilor pierduți.
De asemenea, modificările operate vizează să acorde furnizorilor de servicii de plată posibilitatea de a partaja între ei informații legate de fraude. În plus, sunt introduse reguli pentru condiții de concurență mai echitabile pentru bănci și alți furnizori de plăți. De exemplu, fintech-urile vor avea acces la sistemele de plată ale UE, sub rezerva oferirii de garanții corespunzătoare.

În cele din urmă, se vizează îmbunătățirea modului în care funcționează Open Banking, cu reguli comune privind interfețele pentru partajarea datelor oferirea de și mai mult control pentru consumatori asupra datelor lor de plată.

Setul de revizuire a PSD2 mai cuprinde și o propunere de acces la date financiare. Această propunere se bazează pe Open Banking, prin care se pot partaja datele de plată de către un consumator de la banca sa cu un alt furnizor. Prin această facilitate se va putea partaja o gamă mai largă de date financiare, cum ar fi datele privind pensiile sau asigurările, în schimbul unor produse și servicii cu un grad mai ridicat de personalizare. Consumatorii vor păstra controlul total cu privire la cine accesează datele, la ce elemente ale datelor lor și de ce au fost acestea accesate – prin așa-numitele „tablouri de bord cu permisiuni”, care le vor oferi o imagine de ansamblu asupra datelor lor.
Totodată, se interzice partajarea anumitor date sensibile, cum ar fi asigurările de sănătate sau de viață.  O altă propunere se referă la furnizorii care dețin date, pe care vor trebui să le pună la dispoziție cu ușurință altor furnizori cu interfețe de înaltă calitate,  în schimbul cărora vor primi o compensație echitabilă.

Conform comunicatului de presă al Comisiei Europene, „ această propunere va duce la produse și servicii financiare mai inovatoare pentru utilizatori și va stimula concurența în sectorul financiar. De exemplu, consumatorii vor beneficia de un management și de consiliere îmbunătățite în domeniul finanțelor personale. Procesele anterior împovărătoare, cum ar fi serviciile de comparare sau trecerea la un produs nou, vor deveni mai fluide și mai ieftine, inclusiv, de exemplu, procesarea automată a cererilor de credit ipotecar. IMM-urile ar putea, de asemenea, să acceseze o gamă mai largă de servicii și produse financiare, cum ar fi împrumuturi mai competitive care rezultă din faptul că datele lor de bonitate sunt mai ușor accesibile”. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3543


Tipărire   Email