Noua Directivă a Creditelor pentru consumatori: reguli clare pentru a menține debitorii informați și în siguranță

p10 600x400

Parlamentul European (PE) a votat pe 12 septembrie 2023 reguli noi pentru a menține consumatorii în siguranță atunci când împrumută bani pentru precum carduri de credit, credite de consum sau împrumuturi de tipul cumperi acum, plătești mai târziu.

Aceste reguli, care sunt acum cuprinse în revizuirea Directivei privind creditele de consum (CCD), convenite deja  între negociatorii Parlamentului și ai Consiliului în decembrie 2022 se referă la creditele oferite consumatorilor. Ele urmăresc să se asigure că împrumutul de bani este corect și sigur pentru toată lumea.

Iată ce înseamnă aceste noi reguli:

1. Verificarea capacității de rambursare: înainte de a vă fi acordat un împrumut sau un card de credit, creditorul trebuie să se asigure că îl puteți rambursa. Acest lucru previne ca oamenii să se împrumute prea mult și să aibă probleme financiare.

2. Protecția supraviețuitorilor de cancer sau „dreptul de a fi uitat”: Dacă o persoană a avut cancer și trebuie să contacteze un credit garantat cu o poliță de asigurare, aceste reguli protejează debitorul prin faptul că boala din trecut nu va face asigurarea prea costisitoare.

3. O nouă reglementarea creditorilor: companiile care împrumută bani și cele care conectează debitorii cu creditorii trebuie să fie înregistrați și vor fi verificate de autoritățile naționale competente, pentru a se asigura că respectă drepturile consumatorilor și reglementările în vigoare pentru serviciile oferite.

4. Avertismente clare: un anunț pentru oferte de credite pentru consumatori, trebuie să spună clar că împrumutul costă bani. Acest lucru ajută consumatorii să înțeleagă la ce fel de contract încheie și ce obligații vor avea. Anumite tipuri de publicitate sunt interzise în noua formă a Directivei creditelor pentru consumatori.

5. Controlul descoperirilor de cont: cacă utilizați descoperirile de cont, aceste reguli vă vor asigura că nu sunteți comisionat excesiv și au scopul de a proteja consumatorii de comisioane incorecte.

6. Dreptul de retragere din contractul de credit : aveți dreptul să vă răzgândiți și să renunțați la un împrumut în termen de 14 zile de la încheierea contractului. De asemenea, puteți rambursa împrumutul mai devreme dacă doriți. Regulile noi stabilesc cum se calculează costul în acest caz.

Aceste modificări sunt importante pentru că protejează persoanele care împrumută bani. De exemplu, supraviețuitorii de cancer nu vor fi discriminați atunci când trebuie să se împrumute sau sa încheie contracte de asigurare pentru a garanta împrumuturile de consum. 

Țările din UE au la dispoziție până la doi ani pentru a le transpune în legislațiile lor naționale, iar, după aceea, au trei ani pentru a începe să le pună în aplicare.


Tipărire   Email