Serviciile de consiliere pentru datorii și protecția debitorilor în România

În actualul climat economic marcat de creșterea inflației, a ratelor dobânzilor și a costurilor vieții, datoria gospodăriilor a devenit o preocupare din ce în ce mai presantă în România. 
12 600x600În ultimii ani, România a cunoscut o creștere a împovărării cu datorii a gospodăriilor,unii dintre debitori suportând diverse forme de executare silită, însă, lipsa unei rețele dedicate de servicii de consiliere în materie de datorii a împiedicat unii consumatori să apeleze la sprijin în a-și gestiona eficient datoriile și de a evita dificultățile financiare Nevoia de servicii de consiliere pentru datorii accesibile, complete și de încredere nu a fost niciodată mai mare.

Cauzele fragilizării financiare a gospodăriilor din România:

Inflația este o preocupare majoră în România. Rata inflației a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Acest lucru face mai dificil pentru consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar să-și permită nevoile de bază.
Guvernul a introdus o serie de măsuri pentru a ajuta consumatorii cu inflația, inclusiv o reducere a cotei TVA la alimente și energie. Cu toate acestea, trebuie făcut mai mult pentru a ajuta consumatorii care se confruntă cu creșterea costului vieții.
Criza costului vieții din România pune o presiune asupra bugetelor gospodăriilor. Acest lucru duce la o creștere a numărului de consumatori care se luptă cu datorii.
Odată cu creșterea prețurilor și a tarifelor, guvernul a introdus o serie de măsuri pentru a ajuta populația să facă față crizei costului vieții, inclusiv plafonarea prețurilor la energie și reducerea taxelor TVA. Cu toate acestea, trebuie făcut mai mult pentru a ajuta consumatorii care se luptă cu datorii.
România se confruntă cu o provocare semnificativă în abordarea datoriilor de consum, cu aproximativ 40% din populație fiind supraîndatorată.

În ultimul deceniu, România a făcut unele progrese în abordarea problemelor legate de datoria consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Legii 151/2015 și a Legii 77/2016. Aceste legi oferă un cadru pentru negocierile de restructurare a datoriilor consumator-creditor, dar sunt insuficiente în stabilirea unei infrastructuri dedicate de consiliere în materie de datorii.
Lipsa unei rețele cuprinzătoare și de încredere de consiliere în materie de datorii a exacerbat această problemă, lăsând consumatorii vulnerabili la exploatare și la dificultăți financiare.
O rețea de servicii de consiliere pentru datorii este esențială pentru a sprijini consumatorii români în gestionarea datoriilor și prevenirea dificultăților financiare.


Tipărire   Email